Podcast: Hälsohormoner

Här kan ni klicka på länkarna och lyssna på alla avsnitt av podcasten Hälsohormoner som jag driver tillsammans med Sofia Eklund!

I samarbete med Werlabs får Hälsohormoners lyssnare 10% rabatt på alla deras hälsokontroller – ange koden ”hormonpodd” vid beställning.
Detta gäller Hälsokontroll XL, Hälsokontroll XL Plus och vitaminer och mineraltestet.

Hos vår andra sponsor Puori hittar ni högkvalitativa, naturliga kosttillskott som vitamin D, magnesium och omega 3. Med koden ”HH2018” ger vi er lyssnare 15% rabatt på hela er beställning.

profilepic_01

53. Fett – del 1

Vad är egentligen fett, vilka olika sorters fetter det finns och varför kroppen behöver fett för optimal hormonell hälsa och bland annat för viktnedgång.
Vad det betyder att vara en fettförbrännare istället för en sockerförbrännare?

I avsnitt 53 av Hälsohormoner försöker Sofia och Tine förklara varför fett är så bra och slå hål på myten om att mättat fett är dåligt…om ni inte redan visste det. ;o)

Vi har gjort detta till två kortare avsnitt istället för ett långt avsnitt. Det är för att avsnitten inte ska bli för långa och tunga, och för att det är ett stort ämne som det finns mycket att säga om!

52. Kristin Scherdin – eteriska oljor

Avsnitt 52 av Hälsohormoner blir det sista avsnittet för säsongen och det blir del 2 i vår interju med Kristin Scherdin från Hälsotugg.

Kristin är utbildad Hälsopedagog vid Göteborgs universitet, licenserad Personlig Tränare och även utbildad till Kostrådgivare och Hälsocoach via Institute of Integrative Nutrition i New York.

I del två med Kristin snöar vi in helt på eteriska oljor. Vad de är för nånting, hur de kan hjälpa och stötta dig i vardagen, vilken olja som kan vara stöttande vid illamående eller matsmältningsproblem och så bad vi Kristin lista sina 5 favoritoljor.

Ett avsnitt som definitivt fick både Sofia och Tine mer intresserade för eteriska oljor.

51. Kristin Scherdins hälsoresa

I avsnitt 51 av Hälsohormoner pratar vi äntligen med Kristin Scherdin från Hälsotugg, en av vra önskegäster!

När vi pratade visade det sig att vi hade så mycket att prata om så det blev två avsnitt.
I detta första avsnitt pratar vi med om Kristins personliga resa med PCOS, missfall, giftminimering både i hemmet och med produkter för kroppen, om kostomläggning och om Tiny House.

Ett riktigt inspirerande avsnitt med Kristin där hon pratar om att se på helheten, inte bara kosten, för att få ett mer giftminimerat liv och ett liv med mer tid för familjen.

50. Våra sämsta och bästa vanor

Vad vi lägger ut på sociala medier speglar inte hela sanningen. Inte alltid i alla fall. Man kan känna sig otillräcklig när man ser hur perfekt andra äter, tränar, sover och vilar och bli stressad över sina egna korttillkommor.

I avsnitt 50 av Hälsohormoner försöker Sofia och Tine slå hål på bilden av att vi lever 80-100% perfekta liv. Vi gör många misstag, vi har många dåliga vanor, men även fler bra vanor.

Vi delar med oss av allt detta i veckans avsnitt.

49. Giftminimera hemmet

Xenohormoner och fytoöstrogener, har ni hört om det?
I dagens avsnitt pratar vi om saker man kan göra för att giftminimera hemmet, eller giftminimera städningen hemma så att hemmet blir en bättre miljö att vara i. För vi spenderar ändå mest tid hemma.

Vi pratar om hur du får i dig dessa främmande hormoner, vi pratar om vad du kan använda för produkter istället för de med giftiga kemikalier i och så får ni handfasta tips på hur ni kan städa med diverse produkter.

Glöm inte papper och penna, detta är ett riktigt matigt program.

48. Lifehacks för ett hälsosamt liv

Det blir en hel del tips och tricks i avsnitt 48 av Hälsohormoner.
Vi pratar Lifehacks för att du ska kunna få det lite enklare i vardagen när du vill påbörja ett mer hälsosamt liv.

Vi tar upp saker som kan förenkla med både kost, rörelse, sömn och stress, ger dig konkreta tips och även råd kring hur vi brukar tänka och göra i vardagen.

47. Mellanmål

I veckans avsnitt pratar vi om ännu ett mål som många tycker kan vara lite svårt när de ändrar sin kost; mellanmål.

Dels kommer vi med konkreta tips kring vad man kan ha som mellanmål som mättar lite mer, och så delar vi våra tankar kring mellanmålets vara eller inte vara och när det kan vara bra att ta ett mellanmål och när man faktist inte behöver det.

Alla är så olika och medan en del verkligen ”måste” ha sitt mellanmål klarar sig andra utan det helt och hållet och äter endast 2-3 gånger per dag. Man får lyssna på sin kropp.

46. Frukost

De allra flesta har en eller ett par favoritfrukostar. Kanske en favorit i veckan och en på helgen till och med. Men vd händer när man då ska börja äta mer hälsosamt och frukosten inte riktigt är så näringsmässigt bra som man trodde?

Många har problem med just frukosten när de ska läga om sin kost och i avsnitt 46 av Hälsohormoner pratar vi om en god sammansättning av frukost och så komer vi med massor av idéer för en god start på dagen, vare sig du äter den 7 på morgonen eller senare.

45. Jenny Koos – sköldkörteln

En av våra mest lyssnade poddar har varit med Jenny Koos, och nu är hon tillbaka!

I avsnitt 45 av Hälsohormoner pratar vi med Jenny Koos om sköldkörteln. Vad sköldkörteln gör för nånting, hur sköldkörtelhormonerna fungerar, hur man mäter sköldkörtelhormonerna och vilka det är man ska mäta!
Vi pratar även en hel del om jod som är ett mycket viktigt hormon för sköldkörteln och om dess antagonist fluor.
Du får en förklaring till vad hypotyreos och hypertyreos är för nånting och så pratar vi om ett av de vanligaste läkemedlen för hypotyreos – levaxin. Hjälper det verkligen? Och hur är det med östrogendominans?

Detta och mycket mer pratar vi om i detta avsnitt med Jenny Koos.

“Jod, selen, järn, zink, B komplexet, alltså olika B-vitaminer, och D-vitamin – det är såna saker som sköldkörteln behöver och det är såna saker som vi också har en väldigt brist på.”

– Vi ber om ursäkt för det dåliga ljudet i början av podden. Vi fick spela in över skype på grund av sjukdom –

44. Anders Lönedal – frågor & svar

Det kom in så mycket frågor till Anders att vi bestämde oss för att göra ett helt avsnitt tillägnat era lyssnarfrågor.

Det blir allt från frågor om lipödem, om sömn, om stress, andning, barn och ungdomar och hur de påverkas av dagens samhälle, pms…allt! Ett fullspäckat avsnitt helt enkelt.

43. Anders Lönedal- det glymfatiska systemet

Vi säger välkommen tillbaka till Anders Lönedal!
Avsnitten med Anders har blivit våra mest populära i podden.

Anders är psykofysiolog och specialist på kopplingen mellan adningen och välmående.

Han tar med oss på en resa genom det glymfatiska systemet, som man skulle kunna säga är hjärnans lymfatiska system. Anders förklarar vad som händer med hjärnan när vi sover och varför sömn är så otroligt viktigt för oss!

Dessutom pratar vi om stress, ångest, depression och om psykofarmaka och dess påverkan på hjärnan. Och såklart om andningen för att få ner kroppen i varv för att många av våra system ska kunna fungera optimalt.

42. Stress – del 2

Vi pratar om stress igen och vi tar upp utmattningssyndrom, varningssignaler, egna erfarenheter och dagens samhälle.

Något vi vill att alla ska ta med sig från avsnittet är ”stressa inte över att du inte ska stressa”
Hitta ditt inre lugn och var snäll mot dig själv.

41. Alkohol

Julen står för dörren och i avsnitt 41 av Hälsohormoner pratar vi nåt som många tycker hör julen till och andra får ångest av, nämligen alkohol.

Vi pratar om vad alkohol är för något och vad som händer i kroppen när vi dricker alkohol. Vi tar upp dess negativa effekter och ser på om det även finns postiva effekter av alkohol.

Dessutom blir Sofia och Tine personliga igen och berätar om sina erfarenheter kring alkohol och sin familj, om barndomen och hur deras upplevelser format deras förhållande till alkohol idag.

40. Stress – del 1

Det finns så mycket som påverkar hur vi mår och stress är verkligen en stor del av det. Vi är skapta att tåla stress, men då i form av en akut stress och efteråt måste vi vila länge för att ta igen oss. Men idag lever många i en kronisk stress.

Vi pratar om vad osm händer i kroppen när vi stressar och om hur viktigt sömn och kosten är, bland annat, för att hantera stress och kunna reducera den.

39. Kroppshets

I det här avsnittet blir det väldigt personligt när vi pratar om kroppshets.

Vi pratar om hur man pratar om sin kropp, vad man säger till andra om deras kroppar och Sofia och Tine berättar om deras resor med sina kropar och hur de sett och ser på sina kroppar. Som sagt, ett väldigt personligt avsnitt.

38. Kalcium

I avsnitt 38 av Hälsohormoner pratar vi om inget mindre än kalcium!

Vi pratar om vaför kalcium är viktigt för oss och att man inte bara behöver äta mejerier för att få i sig det.
Vi tar upp problem med att få i sig för lite kalcium, men också att få i sig för mycket, även om det sistnämnda är svårare, samt vad som hämmar och stimulerar upptaget.

Varför är Vitamin D och vitamin K viktigt för kalciumupptaget? Det och mycket mer får du reda på i avsnittet. Sofia och Tine pratar också om mejerier och kalcium.

37. Vi är igång igen

Vi är tillbaka!

I avsnitt 37 pratar vi om varför vi tog ett mycket längre uppehåll än vi planerat och hur våra somrar gick. Följde vi våra egna råd från sista avsnittet innan uppehållet eller gick det inte alls bra?

Vi pratar om nyheter för oss i våra liv och om ett nytt segment hos Hälsohormoner.
Hoppas ni ska tycka om avsnittet och vi önskar er alla välkomna tillbaka till Hälsohormoner!

36. Bra mat på resande fot

I avsnitt 36 av Hälsohormoner har vi kommit fram till säsongens sista avsnitt.

Ända sen podden kom ut för första gången i början av 2017 har vi kommit ut med nya avsnitt regelbundet, men nu tänkte vi ta ett sommaruppehåll.
Och i andan av sommaren pratar vi i det här avsnittet om hur man kan äta bra mat när man är på resande fot eller kommit fram till sitt resmål.

Det blir tips på hur man kan packa och ta på flyg, tåg, bil, buss och på längre resor både internationellt och nationellt. En hel del tips och tricks med andra ord!

35. Tines förlossningsberättelse

I avsnitt 35 av Hälsohormoner får vi höra Tines förlossningsberättelse.

Det blir prat om förväntningar, om förlossningsbrevet, men också hur förlossningen blev och om det gick att ha en naturlig förlossning.
Ett ganska utlämnande avsnitt för Tine, en personlig berättelse, men också lite information om olika saker att tänka på under en förlossning.

De vi pratar om i avsnittet är på inget sätt ett pekfinger till någon, och vi ber alla att själva läsa på och ta informativa beslut angående sin förlossning.

34. Frida & Vicky – Amning

I avsnitt 34 gästas Hälsohormoner återigen av de två doulorna Frida Viibus Lundgren och Vicky B James.

Den här gången pratar vi om amning då både Frida och Vicky är hjälpmammor via amningshjälpen.
Vi går igenom vad amning egentligen är för nånting, vad “de 9 stegen är”, vad man kan tänka på för att få igång sin amning, varför amning är så nyttigt, vad det eventuellt kan finnas för negativa sidor, vad ett “bra tag” är för något och så tar vi lite snabbt upp det här med ersättning också.

33. Matsmältningen

I avsnitt 33 av Hälsohormoner pratar vi om nånting som sker i kroppen hela tiden och som vi knappt tänker på, nämligen matsmältningen.

Vi går igenom vilka organ som är involverade i matsmältningen och följer matens väg från tallriken till toaletten.
Vi pratar om vad som kan hända om matsmältningen inte fungerar som den ska och så ger vi lite tips på hur du kan hjälpa matsmältningen.

32. Frida & Vicky – Doula

I avsnitt 32 gästas Hälsohormoner av de två doulorna Frida Viibus Lundgren och Vicky B James och vi pratar om deras yrke; doula.

ÄBåde Vicky och Frida har andra jobb vid sidan av sitt doulande, men trots det doular de nästan ett par, eller en ensamstående kvinna, i månaden!
Vi pratar om vad en doula är för något, hur man kan bli doula, vad en doula gör före, under och efter en förlossning, vad doulaeffekten är för nånting och mycket, mycket mer.

31. Påskpoddenl

I avsnitt 31 av Hälsohormoner är det snart påsk och detta pratar vi om i podden och fokuserar på ett av de livsmedlen som det äts mycket av vid påsk; ägg!

Vi pratar om äggets uppbyggnad, varför det är så nyttigt, hur hönsen har det och vad de olika beteckningarna på äggen och äggpaketen betyder och så kommer vi med lite tips till påskbuffén!

30. Koffein

Många dricker koffein dagligen, och vissa kan bara inte vara utan sin kick på morgonen i form av kaffe exempelvis, eller behöver dricka energidryck inför ett gympass, eller ta en kopp té när tröttheten kickar in.

I det här avsnittet försöker vi reda ut vad koffein har för effekt i kroppen, vad koffeinets halveringstid är, hur mycket koffein dessa olika drycker innehåller, och mer.

29. Paulsson Paleo – Självförsörjning

I avsnitt 29 av Hälsohormoner pratar vi med Catharina och Cecilia från Paulsson Paleo.

Paulsson Paleo är ett företag som drivs av familjen Paulsson! De har börjat helt från början på en gård tillsammans där de nu har grisar, får, höns och odlar en massa goda grönsaker och örter.
I avsnittet pratar vi om hur man gör för att bli självförsörjande och om Paulsson Paleo är självförsörjande än. Dessutom pratar vi om fermentering, om yoga, deras Bed & Breakfast, barfotalöpning och mycket mer!

28. Magnesium

I avsnitt 28 av Hälsohormoner pratar vi om den viktiga mineralen Magnesium!

Vi pratar om varför magnesium är viktigt, vad det har för verkan i kroppen, hur man kan må om man har för lite magnesum i kroppen och vad som händer vid för stora doser av det.
Det är så många idag som har för lite magnesium i kroppen, och som kanske tar tillskott, men som inte vet vad det egentligen är bra för. Vi försöker bena ut detta för er.

27. Del 2 – Märta Jansdotter – Gröna Gårdar

I avsnitt 27 av Hälsohormoner pratar vi med Märta Jansdotter; VD för Gröna Gårdar och dotter till en av företagets grundare.
Detta är del 2 av 2 av intervjun med Märta.

Vi dyker rätt in i intervjun och Märta förklarar vad de olika delarna är på djuret och hur man kan tillaga dem. Vi tar också upp samhällsfrågor, svensk mat och Gröna Gårdars försäljning av lamm och kyckling, samt deras önskan att kunna sälja bra griskött till kunderna.

26. Del 1 – Märta Jansdotter – Gröna Gårdar

I avsnitt 26 av Hälsohormoner pratar vi med Märta Jansdotter; VD för Gröna Gårdar och dotter till en av företagets grundare.
Vi pratar om vad Gröna Gårdar gör för något, det vill säga föder upp djur på artegen föda, exempelvis gräsuppfödda kor. Diskussionen följer företagets utveckling, vad som menas med gräsuppfött och så går vi in på en mycket intressant diskussion kring våra jordar och hur de påverkas av olika sorters odling och djuruppfödning.

När man pratar kött är det nästan svårt att inte prata om alla tidningsrubriker kring rött kött och cancer, så det pratar vi om, samt metangasen som många pratar om när det gäller att alla borde äta mindre kött eller sluta helt.

Detta är del 1 av 2 av intervjun.

25. Nyårspodden

Vi redan närmat oss slutet på 2017 och snart är det dags att ringa in 2018. I andan av detta pratar vi om nyårslöften!

Vi pratar om hur man kan planera sina löften, eller mål, för att få större chans att de ska hålla än att bara komma på ett löfte/mål några minuter innan tolvslaget.
Vi ger konkreta tips på hur du kan tänka kring löften/mål som gäller kost, träning, stress eller sömn. Men tipsen kan även fungera för andra typer av löften eller mål som du kanske har med det nya året.
Vi tar även upp hur din personlighetstyp kan påverka hur väl du klarar av att hålla löftena/målen, samt om planer för eventuellt ”misslyckanden” eller hur organiska mål är och kan förändras under tiden.

Ett riktigt Gott Nytt År från oss till er!

24. Katarina Skogfält – Diabetes

I avsnitt 24 av Hälsohormoner pratar vi med Katarina Skogfält; legitimerad sjuksköterska med specialistkompetens inom intensivsjukvård, samt har en egen mottagning och hemsidan atdigfriskare.se

Vi pratar om diabetes, men det är så mycket mer än vad skillanden är mellan typ 1 och typ 2 diabetes. Vi pratar om hur hormonerna fungerar hos en frisk människa vs en som har diabetes, vi pratar om träning och diabetes, ketos och ketoacidos gräver vi ner oss i lite, samt att vi diskuterar diabetssjukvården och hur det ser ut på skolorna med kunskap kring denna allvarliga sjukdom.
Ett mycket intressant och faktaspäckat avsnitt som är längre än det flesta av våra avsnitt här på Hälsohormoner.

23. Julpodden

vi pratar om hur lång julen blivit och att sockret och andra godsaker florerar redan från september och långt ut i januari. Hur kan man sätta upp en plan för att hålla sig på banan, hur kan man minimera julstress och vad finns det för gott julgodis och julmat som inte innehåller kilovis av socker och tillsatser? Detta och mkt mer pratar vi om.

22. Cecilia Nisbet Nilsson – Autoimmun kost
I det här avsnittet pratar vi om autoimmuna sjukdomar igen, men vi nördar inte ner oss i VAD en autoimmun sjukdom är eller hur det fungerar, istället får vi superbra, handfasta tips från Cecilia om hur man faktist kan äta på autoimmun kost för att bli symptomfri från sina autoimmuna sjukdomar!
Bland annat pratar Cecilia om hur man får till umamismaken när man utesluter bland annat tomater ur kosten, hur man får kokos att inte smaka så mycket kokos, vi pratar såser och röror och mycket, myckt mer.
Ett perfekt avsnitt för dig som vill börja med autoimmun kost och få en massa inspiration och börja tänka positivt på kostomlägget, inte se det som jobbigt och negativt.

21. Förkylningspodden
Vi är mitt uppe i förylningstider och vi reder ut hur det kommer sig att hösten, vintern och våren innebär mer förkylningar.
Vi pratar om hur man kan förebygga sjukdom och vad man kan göra för att lindra om man ändå blir förkyld.
Som vi nämner i avsnittet är vi inga läkare, och blir man väldigt sjuk är det klart man ska uppsöka sjukvården. Men det finns otroligt mycket du kan göra själv hemma innan du vänder dig till sjukvården. I det här avsnittet kommer vi med en massa tips för att du ska kunna se efter din egna hälsa först.

20. Åsa Rylander – Naturlig rörelse
I det här avsnittet pratar vi med Åsa Rylander från ExactMove.
Vi pratar om naturlig rörelse, om att gå back to basic, om hur man säkrar bra teknik i sin träning, ”go hard or go home”-tänket, stillasittande, hur smärta och stelhet faktiskt kan avhjälpas med mer (inte mindre!) rörelse, den viktiga återhämtningen, och mycket mer!

19. Omega 3 / Omega 6
Ett avsnitt med information om omega 3 och omega 6 fetterna. Vad är de, vad gör de i våra kroppar och vad ska man tänka på när det gäller de båda? Borde man ta tillskott eller inte? Och vi presenterar vår nya sponsor; Puori!

18: Karl Hultén – Autoimmuna sjukomar
I det här avsnittet intervjuar vi Karl Hultén från Paleoteket.
Vi pratar om vad autoimmuna sjukdomar är för något och hur man kan bli symptomfri med hjälp av en Autoimmun Paleokost, också kallad Autoimmuna protokollet.
Vi pratar om AIP och graviditet, barn och autoimmuna sjukdomar, baljväxter, vad som ingår i AIP och mycket, mycket mer.

17: Salt
– I det här avsnittet pratar vi om salt.
Salt är livsnödvänfigt för våra cell- och nervfunktioner bland annat.
I det här avsnittet pratar vi om vad salt är för något, vad som händer om man får i sig för mycket vs för lite, skillnaden på olika salter, vad jod är för något och varför det är så viktigt för oss. Och så kommer vi med lite tips och tricks.

16: Järn
– Vi pratar om järn!
Järn är superviktigt för oss, men tyvärr är det många som går runt med järnbrist utan att veta om det. Och det är långt fler som drabbas än veganer och gravida, vilket vi reder ut i avsnittet.
Dessutom förklarar Sofia skillnanden mellan hemjärn och icke-hemjärn samt vad man ska tänka på när man äter olika järnkällor.
Det är alltså inte bara att äta protein och tro man får i sig det man behöver!

15: Magnus Björkholm – sunt skoförnuft
– Vi pratar med Magnus Björkholm från sko- och rörelsebutiken Free:foot.
Magnus pratar om var minimalistiska skor är för något, för- och nackdelar med dem och ”vanliga” skor. Han pratar om hur foten fungerar, hur du kan stärka upp den, saker att tänka på när du börjar med minimalistiska skor vare sig du går eller springer och om rörelseanalys i deras butik.
Vi pratar också om hur minimalistiska skor kan hjälpa pumpen i dina vader att arbeta med effektivt än om du går med ”vanliga”, stumma skor och hur barn är en förebild när det gäller rörelse. Och så svarar Magnus på frågor från er lyssnare, samt mycket mer.

14: Semesterpodden
– Vi pratar om semester och sommar. Är det samma sak, eller borde man kanske tänka efter att ens semestervanor inte spiller över hela sommaren som ändå pågår i minst 90 dagar?
Vi pratar om sommar, semester och hälsa. Hälsosamma val när man ändå vill mysa till det och njuta av det goda i livet.
Och så berättar vi vad vi har för planer under sommaren.

13: Anders Lönedal – del 2: ödem
–  Vi pratar med Anders Lönedal igen (psykofysiolog med huvudområde kring hur andning påverkar olika funktioner i kroppen).
I det här avsnittet går vi djupare in på vad ödem är för något och vilka olika sorters ödem det finns, hur det uppstår och så en massa handfasta tips från Anders på hur du kan förebygga det eller ta hand om det om du redan fått ödem. Som vanligt med Anders blir det prat om livet i allmänhet också.

12: Anders Lönedal – del 1: det lymfatiska systemet
– Vi pratar med Anders Lönedal; psykofysiolog med huvudområde kring hur andning påverkar olika funktioner i kroppen.
Anders är utbildad via Karolinska Institutet och sitter på en otrolig kunskap om kroppens olika funktioner och kanske speciellt kring det lymfatiska systemet, vilket dessvärre är väldigt bortglömt i dagens medicin.
I det här avsnittet berättar Anders om vad det lymfatiska systemet är för något, hur det fungerar, samt varför det är så viktigt att vi får igång vårat lymfatiska system och vad som händer om lymfvätskan stagnerar bland annat.

11: Presentation av ny poddvän!
– I avsnitt elva av Hälsohormoner introducerar jag en ny poddvän!
Det är så kul att samarbeta med andra och kunna dela med sig av information och kunskap och komplementera varandra.
Så mycket mer kommer inte att avslöjas utan ni får lyssna på avsnittet för att höra vem den nya medarbetaren i podden är!

10: Jenny Koos – Graviditet, amning och anknytning
– Tine pratar ännu en gång med Jenny Koos (Sexualhälsorådgivare (Justisse HRHP), Doula, ThaiYoga-massör, Friskvårdshandledare, Lärare Justisse College).
Den här gången pratar vi om graviditet, hur du kan stödja kroppen innan och under, Jennys tankar kring förlossning, ett friskt förlossningsförlopp, hon berättar om sin egna förlossning och så pratar vi om amning och anknytning.
I avsnitt nio pratade vi mer om fertilitetsförståelse och saker man kna göra för att främja sin fertilitet så lyssan gärna på det avsnittet innan ni lyssnar på detta avsnitt.
Lyssna gärna på avsnitt åtta med Therese Renåker också för mer ingående information om hur våra känshormoner fungerar och vi rekommenderar även avsnitt 59 och 63 av podden Hälsohormoner för mer ingånde information om hur cykeln fungerar samt om fertilitetsförståelse.

9: Jenny Koos – Ofrivillig barnlöshet och fertilitetsförståelse
– I det här avsnittet pratar Tine med Jenny Koos (Sexualhälsorådgivare (Justisse HRHP), Doula, ThaiYoga-massör, Friskvårdshandledare, Lärare Justisse College) om hur kvinnans cykel fungerar och varför det är så viktigt att förstå den och kunna ta informativa val, hur man kan boosta sin fertilitet, hur man pratar med sin dotter om kroppen och menstruation och så pratar vi en hel del om ofrivillig barnlöshet.
Lyssna gärna på avsnitt åtta med Therese Renåker för mer ingående information om hur våra känshormoner fungerar och vi rekommenderar även avsnitt 59 och 63 av podden Hälsohormoner för mer ingånde information om hur cykeln fungerar samt om fertilitetsförståelse.

8: Therese Renåker – Könshormoner
– Tine pratar med Therese Renåker igen. I det här avsnittet pratar vi om könshormoner.
Vilka är våra könshormoner, hur fungerar dem i vår cykel och vad händer om våra könshormoner hamnar i obalans och kan man göra något åt det? Hur fungerar egentligen kvinnans cykel och hur ser hormonerna ut under de olika stadierna i kvinnans liv, som pubertet, fertilitet, pre-klimakteriet och klimakteriet.
Detta och mycket mer pratar vi om i avsnittet.

7: D-vitamin
– Vad är D vitamin, hur producerar vi det, vad är olika symptom på D vitamin brist och hur är det egentligen med solkräm? Hur solar man solsmart och ska barn och gravida verkligen vara ute i solen?

6: Therese Renåker – Hormoner och helheten
– Tine pratar med Therese Renåker; föreläsare, skribent, rådgivare, vägledare och hälsocoach, om hormoner som en helhet.
Allt vi gör eller inte gör påverkar våra hormoner och Therese förklarar i avsnittet vad hormoner egentligen är för nånting och vad de gör med våra kroppar.
Ett perfekt avsnitt för den som vill få lite med bakgrund och information om hormoner inför kommande avsnitt där vi dyker djupare ner i olika hormoner.

5: Bitten Jonsson – Sockerberoende
– Vad är sockerberoende? Varför är socker beroendeframkallande? Varför drabbas vissa av oss och andra inte? Hur ska man gå till väga som förälder om man har barn som man misstänker är sockerberoende eller känsliga för socker?
De frågorna och mycket mer får du svar på genom att lyssna på avsnittet och vår intervju med Bitten Jonsson.

4: Träning och motion
– Människan är skapt att röra på sig och att kunna göra många olika saker, allt från att lyfta tungt till att springa långt.
Hur kan man få in mer vardagsmotion, är uppvärmning viktigt och vilka hormoner påverkar oss vid träning? Hur tränar en PT och kan man verkligen träna på lågkolhydratskost? Detta är bara några av de frågor vi tar upp i avsnittet.
Vi Har också en gäst i podden! Karl Foogel, Personig Tränare på SATS Landala i Göteborg är med oss och pratar om träning och motion.

3: Sömn och stress
– Sömn är otroligt viktigt, det tror jag alla är överens om. Ändå är det många som tummar på sömnen, som säger att ”sova kan man göra i graven”.
Men varför är sömn så viktigt och vad händer i kroppen när vi sover?
Stress är något naturligt och bra för människan, i alla fall akut stress. Vid kronisk stress börjar man bryta ner kroppen. Vad händer i oss vid stress?

2: Naturlig kost
– I det här avsnittet pratar jag och Annika Malm från Clean Eating by Annika
om våra tankar kring kost, vad artegen eller naturlig kost är för något, hur kosten kan påverka oss och ur vår mat har förändrats under åren.

1: Presentation
– När podden började samarbetade jag med Annika Malm från Clean Eating by Annika. De första avsnitten av podden är därför tillsammans med henne och i det här första avsnittet introducerade vi oss och berättade om vår bakgrund.